Joulua Torniossa

Olin joulukuusta 21 päivää maassa, missä valtaosa ihmisistä on muslimeja. Marokossa oli joitain joulukoristeita, mutta jouluaikaa ei samalla tavalla pystynyt fiilistelemään kuin yleensä. Kuuntelin kyllä jonkin verran joululauluja treenatessa.. Matkasuunnitelma kotiin ei mennyt ihan omien suunnitelmien mukaisesti, kun luulin lentäväni Tornioon joulunviettoon Helsingin kautta.. Minulla oli lennot kotiin varattuna 12.12 heti ensimmäisen vaiheen jälkeen, mutta oli varattava uudet päästyäini finaaliin. Lennot Helsinkiin oli kuitenkin kalliit, joten lensin Tukholmaan.. Siitä hyvästä ostamani joululahjat ovat edelleenkin asuntoni vaatekaapissa.. Aikaa ei myöskään ollut ostaa uusia, joten pikkusiskoni hoiti lahjojen oston puolestani.. Äiti järjestää joulua aina monta viikkoa ja autamme kaikki parhaamme mukaan. Tänä vuonna tulin valmiille joululle, mistä on melkein huono omatunto.. Oudolta tuntuu myös, etten ole tänä vuonna syönyt ollenkaan piparkakkutaikinaa!? Ehtisiköhän asian vielä korjata??

 Joulu menee meillä aina saman kaavan mukaan. Olemme aina viettäneet aaton oman perheen kesken, mutta tänä vuonna meillä on täällä myös vanhimman veljeni tyttöystävä ja pikkusiskoni poikakaveri. Toisen veljeni oli jäätävä töihin Borlängeen..

Aamulla söimme riisipuuroa ja Niklas muisteli, kuinka äiti oli pienenä piiloittanut jokaisen puuroon mantelin, ettei kenellekkään tulisi paha mieli.. Nyt mantelia ei enään laiteta ollenkaan. Puurojen jälkeen veimme joulutervehdykset isotädeillemme ja serkuillemme. Sitten suuntasimme tuttuun tapaan hautausmaille sekä Simossa että Kemissä..

blogijoulu0  blogijoulu4

Meillä syödään aina aika myöhään ja illallista edelsi tänäkin vuonna joulusauna. Charlotan poikakaveri sai tehtäväkseen lukea jouluevankeliumin, sekä ruotsiksi, että suomeksi (Jonas ja Sandra ovat molemmat ruotsalaisia). Seisoin Niklasta vastapäätä ja katselin, kuinka tuskissaan oli, kun ei päässyt heti syömään. Siksi ei tullutkaan yllätyksenä, että noin puolessa välissä hän alkoi taputtaa ja sanoi että hienosti meni, nyt syödään…

Jännitämme joka vuosi, että kuka kaataa tai tiputtaa jotain äidin tarkoin varjelemalle pöytäliinalle. Sitä ei tänä vuonna tarvinnut jännittää kauaa. Syömme meidän ruokasalissa ainoastaan jouluna ja myös pöytää liinan yritetään suojella kaikin tavoin. Niklaksella heilahti käsi snapsilasin reunaan jo alkumetreillä ja lasi kaatui pöydälle. Sitä sitten neljä naista siivoamaan miesten selitellessä, kuinka se lasi käytännössä itsestään kaatui.. Äitiä alkoi tässä vaiheessa jännittää Niklaksen vuoksi, joten tarkkaili häntä koko ajan silmä kovana.. Niin keskittyneenä, että alkoi vahingossa syödä omaa ruokaansa perunoiden ottimella. Haarukka ku haarukka.. Niklas oli aika kipsissä sen jälkeen ja onnistui vielä kaatamaan punaviinilasinkin liinalle. Snapsit sentään oli kirkasta… Jälleen neljä naista siivoamaan ja miehet yrittivät taas selitellä kuinka hankalaa on olla isokokoinen ja kömpelyyttä yritettiin laittaa jopa vasenkätisyyden piikkiin. Jaoimme lahjoja vähän kymmenen jälkeen ja olin nukkumassa jo puolenyön aikaan, matkasta edelleen väsyneenä.

blogijoulu1  blogijoulu3  blogijoulu2

 Joulupäivänä isotätimme tulivat syömään meille ja illasta näin lapsuudenkavereitani. Kävimme koittamassa vähän tanssijalkaa tuolla Haaparannan puolella koko porukalla. Niklas sai allergisen reaktion jostain ja kun lääkettä ei löytynyt, niin Charlotta käski antaa Nikille tabletin vatsavaivoihin. Placeboefekti sai reaktion menemään ohi, mutta Niklas ei tykännyt kauhean hyvää, kun kuuli asiasta myöhemmin… Tapaninpäivänä päätin, että en tee mitään ja käytännössä nukuin ja söin vain koko päivän. Olen ollut tavallista epäsosiaalisempi Marokosta palattuani. Pää ja kroppa on ollut väsyneitä.. Ilmeisesti annoin kaikkeni Marrakechissa ja jotain taisi jopa jäädä sinne kentälle. Ihanaa nyt levätä vielä pari päivää ja ladata akkuja… Paperihommia tulee kyllä tehtyä silti. Ylihuomenna suuntaamme kohti Yllästä, enkä malta oottaa, että pääsen hiihtämään!!!

blogijoulu5

 Puss och kram

Linda

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Vaaditut kentät ovat merkittyjä *

*